sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Tie sydämeen käy vatsan kautta

Souvlaki, tzatziki, leipä, kalamari, gyros (<3), lammas, pasta, viini, hunaja, vihannekset, hedelmät ja viimisimpänä tärkeimmät; mausteet ja oliiviöljy.
Nää kaikki jää mieleen tosta paikasta :) Paikalliset teki kyllä niin selväks, että oliiviöljy on tärkein kaikista. Oliivithan tulee siis tosta mestasta, ja esimerkiksi italiassa vai ranskassa (en muistaaaa) ne mainostaa oliivipurkeissa että 'from italy/france' tms. Totuus on se,että kaikki on tullut kreikasta. Ilman tota köyhää maata, meillä ei olisi oliivia eikä oliiviöljyä !!! eli älkää valittako että meiltä viedää niille rahaa. Back to food...

Aina kun mentiin ravintolaan, niin meille tuotiin leipää samantien pöytään ja joissakin paikoissa tervetuliais shotit, yleensä se oli jotain ällön makeaa likööriä. Tarjoilijat oli MAHTAVIA, tosi ammattitaitoisia ja mukavia kreetalaisia pappoja. Tosiaan, tuolla pätee se "nainen kuuluu keittiöön" sanonta. Yhdessä paikassa oli vain naistarjoilijoita. Muuten mimmit oli keittiössä. Joten kiitos kuuluu heille, helvetin hyvää safkaa!
Gyros on siis "roskaruokaa", sama juttu kun meille kebab/pizza tai mäkkäri. Se oli myöskin meijän ekat ruoat, naapuri tavernassa. Hintaa sillä oli 2,20€. Halpaa ku heinän teko! Vesihän on halpaa tietysti, kaupassa että ravintoloissa. Kraanavesi soveltuu hyvin kyllä hampaidenpesuun etc.
Souvlaki on siis LIHAVARRAS joka on grillattu, mukana on tietty kasviksia myös. SeKIN on hyvää "hienompaa roskaruokaa". Hintaa semmosella lystillä on 7-9€. Ellei tietty oo Haniassa markkinoiden lähettyvillä, sieltä sai yhdestä paikasta "euron juuston", eli joku tosi vekkuli jäbyli grillas souvlakivartaan ja valkosipulileivän mukaan, ja se tosiaan maksoi YHDEN EURON!

satsikiiiii <3 namia
mustekalarenkaita! parhaista piti ottaa kuva ;)

Paras lammas löytyi 'Panorama' nimisestä raflasta, oli muuten aika hiton hyvää. Olin aika ennakkoluuloinen pihvin ja kanan kanssa. Kunnes löydettiin ittemme 'Haroupia' sta, siellä tilasin piparin aka pippuripihvin. Ehkä paras pippuripihvi minkä oon ikinä eläissäni syönyt. Se liha oli täydellisen pehmeetä ja makoisaa! ai että <3  (siitä ei taida olla ees kuvaa ku söin sen niin antaumuksella :DDD)
Kanaa en tainnut syödä kertaakaan. Esimerkki annos: Chicken filée and frenchfries 8,90€. Sori, mut ei vakuuta :D
Niinku tossa parisen päivää sitten kun alotin tän postauksen (anteeks sofia!!) niin kerroin että oliivi on tärkeä kreikkalaisille. Sitä löytyy katukuvassa joka_puolella. Käytiin semmosella juna-ajelulla, jolla mentiin 3000 vuotta vanhalle oliivipuulle (wanhus !!!) ai jumakekka että se oli iso! Kuulemma siitä puusta menee joitakin oksia tms olympialaisiin joka kerta. Jos ymmärsin oikein :D Ja ne oliivit mitä se kaveri tuottaa, on tooosi kalliita. Tai no ei nyt tooosi.. mut kalliimpii ku rainbowin tai eldoradon oliivit :D

Ja hedelmiä on myös siellä sun täällä. Esimerkiksi granaattiomena-, lime- ja sitruunapuita. Tais siellä pari sitruunaaki löytyy...  Ajattele jos sul ois oma limepuu ni vois tehä monet drinksut niistä... nam...

Tosiaan käytiin tokalla viikolla markkinoilla, se oli siis rantakatu millä ihmiset myivät tuotteitaan. Enemmän siellä oli kyllä vihanneksia,hedelmiä,juureksia jne. Juusto, eli fetaa, oli ihan perkeleesti !
Jos asuisin tommosessa paikassa, niin hakisin sieltä kyllä aina tuoreimmat raaka-aineet.
Ei kauheen monessa marketissa ollut kovinkaan tuoreita aineksia.
Ravintoloissa kaikki oli tuoretta. Tomaatti oli kyllä niin tuoretta ettei mitään rajaa. Mausteet, esim oregano (melkein kaikessa käytettiin sitä) oli myös tosi tuoretta. Suoraan 'vuorilta' tuotuna! Eräs ravintolan omistaja kertoi, että heille tuodaan sinne tosiaan sieltä vuorilta paljon mausteita heti kun ne on vaan valmiita käyttöön, ja se onkin kreikkalaisen ruoan salaisuus. TUOREUS. Voin kertoa käsi sydämellä että suomessa ei saa niin tuoretta ruokaa melkeimpä mistään.


<3 tulipas nälkä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti